Quantcast

Select Page

Un oras antic din Mediterana readus la lumina de cercetatori

Un oras antic din Mediterana readus la lumina de cercetatori

Civilizatiile antice sunt cu adevarat fascinante. Constructiile lor monumentale sunt adesea greu de explicat si uneori imposibil de reprodus, chiar si cu mijloacele moderne de care dispune civilizatia moderna. Din pacate, multe dintre minunile lumii antice au sfarsit ingropate in pamant sau scufundate in adancul marilor si oceanelor.

Asa s-a intamplat si cu Pavlopetri, un oras vechi de aproximativ 5000 de ani, descoperit in adancul marii Mediterane, in regiunea Peloponez din sudul Greciei. Aflat la patru metri adancime, situl arheologic este bine conservat. Se pare ca Pavlopetri era un oras cu strazi, cladiri cu doua etaje si un sistem complex de alimentare cu apa prin tevi si canale. In centrul orasului exista o piata de aproximativ 40 x 20 metri. Acest oras antic pare a fi mult mai bine gandit decat multe dintre orasele noastre moderne. Vestigiile gasite de arheologi sugereaza ca orasul era locuit inainte de anul 2800 i.e.n.

Conform estimarilor facute de cercetatori, orasul Pavlopetri s-ar fi scufundat in anul 1000 i.e.n. ca urmare a cutremurelor puternice care au generat deplasarea solului. In ciuda acestui fapt, s-au gasit nu mai putin de 15 cladiri mai mult sau mai putin intacte, arhitectura orasului fiind de asemenea bine pastrata. Acest lucru l-a determinat pe cercetatorul John Henderson de la Universitatea din Nottingham sa reconstituie imaginea orasului in 3D.

Acesta este filmul reconstructiei acestui oras scufundat, despre care se crede ca ar fi cel mai bine planificat dintre toate orasele antice decoperite pana in prezent:

In reconstructia asezarii antice s-au folosit tehnologii si metode moderne de masurare, instrumente laser de mare precizie si metode avansate de datare a relicvelor gasite pe fundul marii. Urmatorul material video ilustreaza cateva dintre aceste proceduri care situeaza asezarea in timp undeva in epoca bronzului:

 

Bibliografie:

http://www.ancient-origins.net/ancient-places-europe/oldest-submerged-city-5000-old-sunken-perfectly-designed-city-south-greek

http://www.nottingham.ac.uk/pavlopetri/index.aspx

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *