Quantcast

Select Page

Ce se intampla daca tai mustatile pisicilor

Ce se intampla daca tai mustatile pisicilor

Ce-ar fi o pisica fara mustatile lungi si iscoditoare, gata oricand sa inspecteze canile de cafea si ceai, cutiile aruncate la nimereala si mancarea uitata pe masa? Mustatile pisicilor nu sunt doar frumoase, ci si extrem de utile. Iata cateva detalii pe care poate nu le stiai, dar care te vor convinge sa nu tai niciodata mustatile pisicii tale:

 

1. Unde gasesti mustatile pisicii

Botul pisicii este inzestrat cu 12 perechi de mustati lungi. In afara acestora, pisica mai are si niste mustati ceva mai scurte deasupra ochilor, pe barbie si pe partea posterioara a picioarelor din fata. Acestea din urma se afla chiar deasupra labelor si se numesc mustati carpale. Impreuna, toate aceste seturi de mustati constituie un aparat extrem de sensibil si precis de detectare a obstacolelor, de apreciere a distantelor si de avertizare contra pericolelor iminente.

Pisica cu mustati mirosind lavanda

2. Mustatile sunt o prelungire a sistemului nervos

Spre deosebire de parul uman, mustatile pisicilor sunt parte integranta a sistemului nervos, ele continand terminatii nervoase denumite proprioceptori, cu care animalul poate determina distanta pana la obiectele din jur si chiar textura suprafetei acestora. Bogat vascularizate si inervate, mustatile sunt extrem de sensibile. Din acest motiv, unele pisici refuza sa bea sau sa manance din anumite boluri care nu sunt suficient de largi incat sa nu poata intra si mustatile. Daca observi ca pisica trage mancarea cu laba afara din bol pentru a o putea savura, ar trebui sa-i dai sa manance intr-un recipient mai larg.

Pisoi mic in castron

Da-i pisicii tale un bol mai mare… dar nici chiar asa.

3. Dupa cum isi tine mustatile, stii prin ce stari trece pisica

Pisica isi poate misca mustatile cu ajutorul muschilor la care acestea sunt conectate. Mustatile retrase, aproape lipite de obraji, sunt un semn de frica sau de iritare. Mustatile relaxate indica o pisica fericita. Mustatile incordate, indreptate spre inainte, semnifica un animal la panda sau care este gata de atac.

Pisica nervoasa, mustatile in jos

Pisica nervoasa, cu mustatile indreptate in jos

4. Mustatile sunt pentru feline ce este bastonul pentru orbi

Mustatile pot detecta curentii de aer, ceea ce ajuta pisicile sa se orienteze in intuneric. Asa se explica faptul ca felinele nu se lovesc de obiecte cand alearga noaptea prin casa.

5. Unde intra mustatile, stie ca ii incape si corpul

Te-ai gandit vreodata cum reuseste pisica sa se strecoare in spatii care tie ti se par imposibile? Cu ajutorul mustatilor! Testand spatiul cu mustatile, stie exact cu ce volum are de-a face. Distanta dintre extremitatile mustatilor este aproximativ egala cu diametrul corpului. Astfel, pisica poate determina diametrul unei deschideri, stiind automat daca se va putea strecura prin ea sau nu.

Pisoi cu mustati albe trecand prin gard

Pisica stie ca daca trec mustatile, se poate strecura cu totul.

6. Ce se intampla daca ii tai mustatile?

Ideal ar fi sa nu faci asta, pentru ca, fiind atat de sensibile, probabil ca nici taiatul lor nu e prea placut, poate chiar dureros sau cel putin deranjant. Dar mai ales e important ca pisica ta sa aiba mustati ca sa fie un animal normal, cu toate simturile intregi si in deplinatatea capacitatilor ei feline. Mustatile ajuta o pisica salbatica sau fara stapan sa isi gaseasca nu doar echilibrul si drumul printre obstacole, ci si hrana, asadar mustatile sunt esentiale pentru supravietuire. Vestea buna e ca, daca s-a intamplat sa-i fie taiate, mustatile pisicii se regenereaza intr-un timp relativ scurt.

pisicuta cu mustati lungi

Ar mai fi multe de spus despre aceasta minunatie a naturii, dar te lasam sa descoperi singur/a perfectiunea acestor instrumente care sunt mustatile pisicilor. Sursele de informatie pentru acest articol: observatii personale pe pisica din dotare si aceasta pagina.