Quantcast

Select Page

Vrei copii de succes? Aplica 10 reguli simple in educatia lor

Vrei copii de succes? Aplica 10 reguli simple in educatia lor

Crezi ca juniorul tau e neatent, nu se poate concentra, nu-i place sa citeasca si n-o sa se descurce in viata? Vrei sa ai copii de succes? Psihologii spun ca poti, urmand cateva reguli simple (demonstrate stiintific), la care probabil nici nu te-ai gandit!

1. Luati masa în familie

Indiferent de cat de mare sau de mica e familia, incearca sa o aduni în jurul mesei de seară. Conform unui raport emis în cadrul universitatii de la Harvard, copiii care mananca impreuna cu familia ajung mult mai rar sa consume droguri sau sa sufere abuzuri, de depresie si chiar obezitate! Pare un motiv suficient sa va adunati la masa cat mai des posibil. Mai multe gasesti aici.

2. Lasa-l sa greseasca din cand in cand

Stim, e greu sa-i lasi sa experimenteze singuri si sa se loveasca cu capul de pragul de sus, ca sa-l vada pe cel de jos. Dar acesta este cel mai bun lucru pe care il poti face ca parinte. Nimeni nu invata mai bine decat din propriile greseli. Dr Stephanie O`Leary, psiholog clinician, spune ca esecul este bun pentru copii. Este cel care ii invata cum sa faca fata diverselor provocari in viata si cum sa fie competitivi. In plus, gresind isi dau seama ca lucrurile nu merg intotdeauna asa cum vor sau au planuit.

3. Lasa-l sa mearga in excursii

foto: pexels.com

Esti si tu una din mamele acelea super-protectoare, care isi tin langa ele odorasul iubit, pana cand acesta devine adult? Stim ca ii vrei binele, dar binele lui nu inseamna linistea ta. Lasa-l sa vada lumea, chiar si treptat, in doze mici. Toti copiii au cate ceva amuzant de povestit din vacante, ofera-i si lui aceasta posibilitate. Iesi cat mai mult cu copilul in natura sau lasa-l sa se bucure de excursiile cu clasa. Conform unui sondaj realizat de Asociatia Student Youth Travel, calatoriile aduc multe beneficii copiilor, indiferent de destinatie.

4. Citeste-i de foarte mic

Daca incepi sa-i citesti copilului de la varste cat mai mici, ii imbogatesti vocabularul si capacitatea de exprimare in limba respectiva, sustin cercetatorii de la University School of Medicine din New York. Il invata sa ii placa cititul si ii inlesneste relatia cu cartea, cand va fi ceva mai mare si va putea sa-si citeasca singur. Cititul de placere este legat de progresul intelectual.

5. Invata-l sa depuna un efort pentru ceea ce isi doreste

Conform unui studiu, copiilor care li se incredinteaza diverse sarcini in copilarie, devin adulti de succes. Lista de sarcini nu trebuie sa fie lunga, ci doar cat sa te asiguri ca isi fac treaba si contribuie, dupa puterile lor, la binele familiei sau al comunitatii. Asta te ajuta si pe tine ca parinte, dar si pe copil.

6. Redu-i cat poti timpul petrecut in fata ecranului

Societatea americana de pediatrie spune ca tinerii si copiii sub 18 ani n-ar trebui sa fie lasati deloc la tv, iar la calculator doar cat sa-si faca temele sau pe un chat scurt cu prietenii. Mai precis, sub o ora pe zi in fata ecranului pentru copiii de 3-5 ani, iar pentru cei mai mari, timpul petrecut la tv/tableta/laptop/telefon – atata cat sa nu le afecteze programul zilnic. Si nu uita, daca nu il lasi pe el sa tasteze la smartphone cand e la masa, asigura-te ca nici tu nu faci asta.

7. Nu-i spune ca poate fi orice vrea sa fie, fiindca nu e chiar asa

Circula asa o mantra a zilelor noastre in care ar trebui sa-ti incurajezi copilul sa (se) viseze pana la cer si mai sus de-atat. Ei bine, asta nu e chiar bine, cata vreme nu e si real. Diferenta dintre ceea ce crede ca poate sa fie si ceea ce va ajunge cu adevarat ar putea sa-i creeze frustrari profunde si depresii imposibil de controlat. De aceea, ideal ar fi sa-l sustii in ceea ce isi doreste sa faca, fara sa-l supui la presiuni. Lasa-l sa studieze muzica sau un instrument, daca isi doreste. Sau sa danseze. Sau sa faca ce sport vrea. Dar asigura-te ca, pe masura ce creste, stie ca exista si alte variante si isi cunoaste toate optiunile. Alegerile pe care le va face in anii ce vin sunt cele mai importante din viata.

8. Daca esti mama casnica, ar fi bine sa-ti iei un serviciu

Ok, e nevoie de tine acasa, dar e important pentru tine si familie sa iti iei si un job, chiar daca doar part time. Asta va ajuta copilul sa stie ca exista si alte posibilitati. Un studiu realizat la Harvard atrage atentia asupra faptului ca mamele care lucreaza au sansa de a forma copii mai buni si mai razbatatori in viata. Sau, cu alte cuvinte, copiii beneficiaza de pe urma mamelor cu serviciu si au sansa ca la randul lor sa aiba un serviciu bun in viata adulta.

9. Invata-l sa-si astepte rabdator recompensa

Copiii care sunt in masura sa reziste tentatiilor cand sunt mici, devin adulti mai capabili, cu abilitati sociale mai bune. Spune copilului sa astepte pana dupa masa sa-si poata manca prajitura. Asteptarea ii dezvolta mai multe abilitati, altfel intangibile.

foto: pexels.com

10. Asigura-te ca doarme suficient

Lipsa somnului ne afecteaza pe toti, dar pe copii cel mai tare. Ii lipseste de posibilitatea de a invata si a face conexiunile neuronale de care are nevoie si care sunt imposibil de facut intr-un creier obosit. Este important ca cei mici sa-si ia portia de somn, indiferent daca intr-o zi de lucru sau in week-end. Urmareste-i obiceiurile de somn si asigura-te ca doarme cat trebuie.

 

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *