Quantcast

Select Page

A cantat la chitară in timpul operației pe creier

A cantat la chitară in timpul operației pe creier

S-a intamplat la un spital din Bangalore, capitala unei provincii din sudul Indiei, unde dr Sharan Srinivasan, seful sectiei de neurochirurgie al Bhagwayn Mahaveer Jain Hospital l-a operat pe Abhishek Prasad, un chitarist brazilian. Operatia pe creier a durat 4 ore, timp in care pacientul a zdranganit cum a putut la chitara din dotare.

Prasad suferea de 2 ani de o afecțiune neurologica numita distonie muzicala, o boala specifica muzicienilor care canta la un instrument. In cazul lui Prasad, boala s-a manifestat prin intepenirea a trei degete de la mana stanga: mijlociul, inelarul și degetul, a povestit medicul. Totul s-a intamplat dn cauza unor „scurtcircuite” in creier. De cate ori Prasad incerca sa cante la chitara, degetele nu-l mai ascultau.

Dupa operatie, chitaristului de 37 de ani i-a revenit digitatia: „A fost un moment magic”, a declarat el dupa operatie. Nu mai puteam canta de aproape 2 ani, iar in cateva minute degetele mele si-au revenit complet, am fost normal dintr-odata!”.

„Ablatia” cu radio-frecventa

Operatia a fost realizata cu anestezie locala si se numeste „ablatie prin radio-frecventa”, o interventie specifica, pe care dr. Sharan Srinivasan a studiat-o si realizat-o in Japonia. Aceasta foloseste une de radio-frecventa pentru a distruge acea zona a creierului care declanseaza tremorul degetelor si intepenirea lor in anumite conditii.

Dupa ce i-au pus pacientului o casca speciala pentru RMN-ul creierului, echipa dr Srinivasan s-a folosit de reactiile pacientului pentru a depista cu exactitate portiunea de creier care urma sa fie tratata. De aceea pacientul trebuia sa fie complet treaz in timpul operatiei si in stare sa ofere reactii instantanee medicilor. Odata gasita zona cu probleme, circuitele neuronale au fost arse cu curenti de radio-frecventa.

Pe masura ce operatia era in desfasurare, Prasad canta la chitara si a observat ca degetele au inceput sa i se „elibereze” treptat.

Operatii pe creier fara anestezie, din vremuri antice

Prasad si fratele lui, dupa operatia in care a cantat la chitara

Pacientii erau perfect treji si constienti in timpul operatiilor pe creier realizate in antichitate, cand doctorii gaureau pe viu craniile suferinzilor cu dureri de cap si crize epileptice, cum se mentioneaza in documentele Institutului Natonal de Sanatate din SUA (NIH). Abia in 1920 un medic canadian a facut pentru prima data anestezie locala in timpul trepanatiilor pentru tratamentul tumorilor cerebrale si epilepsiei.

Dr Srinivasan si-a dublat masurile de precautie pentru ca Prasad sa nu simta nici un fel de durere. Prin anestezie locala, medicul spune ca fiecare incizie in piele era precedata de o injectie cu anestezic, asa incat pacientul sa nu simta nimic. Cand a ajuns la creier nu a mai fost cazul de nicio anestezie, intrucat creierul nu doare, a specificat chirurugul. Doar pielea si osul au receptori de durere.

Distonia muzicala afecteaza cam 1% dintre cantaretii la un instrument si de asemenea alte persoane care realizeaza activitati repetitive care stimuleaza acelasi circuit neuronal. Pacientii cred ca au o problema psihica, spune Srinivasan, mentionand ca acestia nu stiu ca afectiunea tine de creier si ca poate fi rezolvata chirurgical.

Prasad se simte foarte bine dar va sta in spital sub observatie timp de 3 zile, iar de saptamana viitoare planuieste sa lanseze o noua compozitie – la chitara, bineinteles.

Sursa: CNN

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *